2022. június 17., péntek

Felháborodtak a Békési roma vezetők

Amikor független polgármester jelöltként 
nem érezte kockázatosnak "Párizst"
Földesi Mihály, fotózkodott boldog,
boldogtalannal.

Politikai haszonszerzés címén nem lehet egy egész közösséget hibásítani egyes emberek bűneiért. Hazugsággal, ferdítésekkel nem lehet politikai csatát nyerni. Lakó közösségeket megkülönböztetni származásuk szerint nagyon hibás döntés Földesi Mihálytól a Mi Hazánk Mozgalom 
Békési képviselőjétől.






Hirdetés



Állásfoglalást fogalmazott meg Kovács Gusztáv a Békés város Roma kisebbségi elnöke, valamint Szabó Gábor a Békés Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat megyei elnöke is.

Megdöbbenve olvastuk Földesi Mihály önkormányzati képviselő nyilatkozatát az egyik szélsőjobboldali hírportálon, amelyben meglehetősen negatív színben tünteti fel a helyi romákat. A Békési Roma Nemzetiségi Önkormányzat mélységesen elítéli a nemzetiségi alapú uszítást, a népcsoportunk elleni heccelést, és bocsánatkérést vár el a nevezett politikustól. Hamisan állítja, hogy Békés „Párizs” városrésze no-go zóna lenne, és ott putrik sorakoznának, de ha gondolja a képviselő úr, szívesen körbe vezetjük, hogy meggyőződjön a valóságról. A gazdasági fellendülésnek is köszönhetően évek óta a békési munkaképes roma lakosság döntő többsége az év nagy részében a mezőgazdaságban és az építőiparban dolgozik. Elutasítjuk, hogy munkakerülőknek, igényteleneknek állítanak be bennünket. A cikkben felvetett társadalmi problémák a többségi társadalomra is jellemzőek – sajnos.

A cikk időzítése nem véletlen, hiszen június 26-án időközi választást tartanak az egyes számú választókerületben, ahol a politikus is indul, ezúttal a pártját felvállalva a rasszista Mi Hazánk színeiben. Csak arra tudunk gondolni, hogy rasszista gyűlöletkampánnyal akar szavazatokat szerezni a cikkben „fehéreknek” nevezett többségit társadalomban.

Hamis az az állítás is, hogy a város nyugati részén levő romák lakta városrész mellett az önkormányzat létesített focipályát, mert ez a közösségünk a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziójától kapta.

Mindezek a kijelentések azért is meglepőek és furcsák a képviselő úrtól, mivel 2019-ben független polgármesterként az akkori roma önkormányzat főzőnapja díszvendégeként és a rendezvény pénzügyi támogatójaként kampányolt az általa leminősített romák szavazatáért. Vajon akkor vagy most mondott igazat, és tárta a város és az egész ország elé a valódi véleményét a békési cigányságról?

Felszólítjuk azokat a politikusokat, akik politikai haszonszerzésből etnikai konfliktusokat akarnak szítani, valamint a városunkat hamis színben tüntetik fel, hogy távozzanak a közéletből zárta mondandóját Kovács Gusztáv képviselő.

 
A fotón: Szabó Gábor megyei roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, valamint
Kovács Gusztáv, Békés város roma nemzetiségi önkormányzat elnöke látható.

Fotó: Megyei Nemzetiségi Önkormányzat



Békés Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat felháborítónak tartja rasszista megnyilvánulásokat, Békés város roma lakossága az egyik legkulturáltabb, legszorgalmasabb és legbecsületesebb roma közösség a megyében, ahogy mondani szokták "A legszebb erdőben is vannak korhadt fák", de aki ítélkezik egy nemzetiség felett, azért, mert az elkövetők történetesen roma nemzetiségűek, az minősíti azt az embert.

Természetesen elhatárolódunk és elítéljük minden bűncselekménytől amit roma származásúak vagy a többségi társadalomból származók követnek el!

Földesi Mihály képviselő urat Békés Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat felszólítja mondjon le a mandátumáról, hiszen akinek gyűlölet van a szívében magyar állampolgárok iránt és felesküdött, hogy a közösséget szolgálja, de ennek pont, hogy az ellentétét képviseli, annak nincs helye a politikai közéletben! Hangoztatta Szabó Gábor Megyei roma elnök.


Lakatos Gyula




Hirdetés