2023. július 25., kedd

Bizonyították alkalmatlanságukat, a feladatuk ellátásában.

Az ORÖ képviselő csoportja
Az előző év augusztus végén őrizetbe vett roma politikus, a gyanú szerint hivatali tisztségét 30 millió forintért áruló elnök, ez év július 22-én írásban benyújtotta lemondását az Országos Roma Önkormányzat elnöki posztjáról. Lapunk úgy értesült, hogy, mandátumát viszont meg szeretné tartani az eljárás alá vont Agócs János. Ennek értelmében az ORÖ új elnökválasztás elé néz.








Hirdetés


Az ORÖ egy igen kényes választás elé néz, egy cseppet sem vonzó elnöki szék a tét. Annak fényében is, hogy a több mint egy milliárdos tartozással, inkaszó alá vont számlákkal, és a teljes anyagi csőd szélén járó testület élére kéne új elnököt választani. De mondhatnánk minden testület olyan mint a vezetősége! ugyanis a jelenlegi ORÖ képviselői sem tettek semmit az elmúlt három esztendőben. pedig tenni való lett volna bőven, ilyen például a roma politikát hosszú – hosszú évek óta áthatóló  korrupció, vagy a regnáló testület még csak próbát sem tett arra, hogy új alapokra helyezze a roma kisebbségi érdekképviseletet. 

Agócs János Országos Roma Önkormányzat volt elnöke és képviselő csoportja.

 

Pedig hatalmas szükség lenne egy jól működő, a romák érdekeit szem előtt tartó országos roma önkormányzatra, hiszen a romák körében a szegénység, társadalmi kirekesztés esélye sokkal nagyobb, mint a nem romák esetében. A tenni valók sora érinti az egészségügyünket példának okán lásd az egészségügyi mutatóink azt eredményezik, hogy egy roma 10 évvel kevesebbet él, mint egy nem roma. A sort folytathatnám az oktatással. Az oktatás területén csupán 1 százalékunk jut el a felsőfokú oktatásig. A fent sorolt katasztrofális helyzet ellenére egyik jellenleg is regnáló ORÖ képviselője sem emelte fel a szavát, vagy irt, illetve dolgozott volna ki javaslatot mind ezek felsorolásának vonatkozásában. 

De vizsgálhatjuk a lakhatás ügyét. Ami lakáskörülményeket illeti, 2021-ben 91 százalékos volt a zsúfolt lakáskörülmények között élők aránya, egy 2022-es kutatás szerint a telepszerű körülmények között élő gyermekek 80 százaléka a szüleivel közös szobában él, ráadásul a romák lakóhelyi szegregációja Magyarországon az egyik legnagyobb az EU-ban. 

Lenne mit tenni, lenne miért kiállni! Mind ezek fényében a lemondott elnöknek a mandátumát sem szabadna megtartania, egy tisztességes testületben azok után, hogy elismerte bűnösségét, mindezek után ki kellene vonulnia a politikából. 


Agócs Jánosnak sokak véleménye szerint kikéne vonulnia a roma közéletből 

De az Országos Roma Önkormányzat, a jelenlegi formájában az eddigi tevékenységük vonatkozásában a nagy többségük alkalmatlan Magyarország legnagyobb kisebbségének az érdekképviseletére. Kimondva – kimondatlanúl ezen ORŐ képviselők nem hogy ők képviselnek érdeket társadalmuk irányában, hanem maguk szorulnak érdekvédelmi segítségre. 

Katasztrofális, és béna a jelenlegi ORŐ. követni kéne Agócs János példáját s az új  elnökválasztás helyet mindenkinek lekéne mondania, hisz alkalmatlanok feladatuk ellátására.

Lakatos Gyula



Hirdetés