2023. szeptember 2., szombat

A népszerűtlen „színházak”!

Naponta szinte óra szinten halljuk olvassuk a demokratikus mantrát. felszólalnak mikor csendben kéne lenni s hallgatnak, mikor üvölteniük kellene egy - egy elhibázott döntés ellen.









Hirdetés

Hidakat zárnak, demonstrálnak, kordont bontanak, de nem minden esetben csupán akkor, ha ez a tevékenység részükre politikai előnyt kovácsol. Szót tudnak emelni a tanárok fizetés emelésére, szinte már éves rendszereséggel. Az egészségügyi dolgozok béremelésére! S sorolhatnám, de miért nem emelnek szót az építőipari munkások, nehéziparban dolgozok, könnyű iparágban tevékenykedő munkavállalók mellett.

Népszerűtlen színházak egyike az építőipar számos roma munkavállalóval.


Ugyanis hazánk GDP (bruttó hazai termék angolul gross domestic productGDP, ejtsd: dzsídípíközgazdaságtanban egy bizonyos terület – többnyire egy ország – adott idő alatti gazdasági termelésének a mérőszáma. Méri a nemzeti jövedelmet és teljesítményt. Gyakran használják az országban élők átlagos életszínvonalának mutatójaként az egy főre jutó GDP-t, ami azonban túlzott leegyszerűsítésnek tekinthető növekedésében ők vállalnak kulcs szerepet. S mielőtt bárki feje beszakadna a tanárnak téli, tavaszi, őszi, nyári szűnetje van. Ez idő alatt is jár a 8 órás munkabére. Addig az említett iparágban napi 10-12 órás munka mellett fagyban - kánikulában dolgoznak embertársaink ezrei. Sokkal kevesebb havi fizetésért. Ők azok, kik annyit dolgoznak, hogy nem érnek rá sztrájkolni szinte éves szinten. Sajnos az ő esetükben nincs komoly színpad! S itt már a látható másság is szerepet ölt a hazai cigányság, hisz tudjuk ma többségében ők dolgoznak ezen szektorokban. Ők nem érnek meg egy híd lezárást, egy kordon bontást, egy demonstrációt? Nem kis hold erejű társadalmi kérdés ez, itt egyet kéne érteni ellenzéki és hatalmi politikát gyakorló politikusainknak egyaránt. Hisz ősz - néptársadalmi ügyről beszélünk. S itt nem kívánom senkitől, hogy úgy gondolkozón mint jó magam, de azt szeretném ha gondolkodnátok. Egy nagy színpadot talán ők is megérnek.

L.Gy.

 







Hirdetés