2023. szeptember 10., vasárnap

Mert egy nemzet vagyunk

Egy nemzet vagyunk" 2023.09.09 Kiskunhalas Országos Roma fesztivál!!!! Kitűnő hangulat profi szervezés és egy nagyon magas színvonalú vendéglátásban volt részünk. A több ezres publikum egy nagy színvonalú színes program csokrot kapott, Szűcs Csaba Alpolgármester jóvoltából!







Hirdetés


Kiskunhalason 2023. szeptember 9.-én megrendezésre került a huszadik szüreti roma fesztivál. Szűcs Csaba Kiskunhalas alpolgármestere lapunkra elmondta a program már jól ismert a lakosság körében. A rendezvény jól bemutatja, hogy együtt tud egymás mellett élni, szórakozni, étkezni a roma és a többségi társadalom tagjai. A hangsúly is az együtt szóra lett kihegyezve. A rendezvény legfőbb üzenete az egy nemzethez való tartozás. Olyan esemény ez immár húsz éve, ami egymás megismerésére ad lehetőséget cigányok, és nem cigányok számára. Ez egy olyan nap, amikor a "nem cigányok" megismerhetik a kultúrát, a gasztronómiát, a művészetet, magát az Embert. S ezek az együtt töltött programok, amely után a kilátogatott "nem cigányok" egy csomó pozitív élménnyel gazdagodhatnak, melyek után pejoratív helyett pozitív töltetűvé válik a roma kifejezés, maga a cigány lét.

A több ezres publikum egy nagy színvonalú színes program csokrot kapott, Szűcs Csaba Alpolgármester jóvoltából!


Kiskunhalas alpolgármestere Szűcs Csaba azzal zárta mondandóját, hogy szerint ma erre van szüksége a két társadalom egészének. 
Ugyanakkor érdekességként szolgált, hogy több mint 13 bográcsban főt különféle, gasztronómiai költemény, melyet szabadon fogyaszthatott az igen nagy számban kilátogató érdeklődő publikum. 
Békés Vármegyét ez alkalommal Szarvas képviselte. Romhányi Tiborné Mohácsi Erika és erős csapata a pörköltek királyával érkezet, az az egy ízletes birka pörkölt elkészítésével mutatkoztak be. A közönség legnagyobb megelégedése mellett. Erika és férje Romhányi Tibor már hosszú évek óta szolgálják alázatos munkájukkal a közöségüket. 

Végezetül Köves Márta a Dél – Alföld Régió Roma Vezető Koordinátora elmondta, több hasonló kezdeményezésre van szükség. A régió vezetője azt is hozzá tette, hogy azt kell keresni ami összeköti a két társadalmat, nem pedig azt ami szétválaszt bennünket egymástól. A mai program betöltötte célját. Mert be bizonyította egy nemzet vagyunk.

Lakatos Gyula








                                       









A fesztivál jól szolgálta célját.






Hirdetés