2023. november 25., szombat

Kormányzati akarattal és erős szövetséggel tudunk hasznára lenni cigányság egészének.

Lakatos Gyula  újságíró



Szövetségben az erő


Az utóbbi időben pattanásig feszültek a társadalmunk külső és belső ellentmondásai, melyek cigány szervezetek hova tartozásában csúcsosodnak ki. A politikai csatározások családokat, barátokat szakíthatnak szét.









Hirdetés



Szövetségben az erő

Az utóbbi időben pattanásig feszültek a társadalmunk külső és belső ellentmondásai, melyek cigány szervezetek hova tartozásában csúcsosodnak ki. A politikai csatározások családokat, barátokat szakíthatnak szét. Sajnos egyre több cigány vezetőt, szervezetet megérintett az egészségtelen „cigány politikai” láz. Egyes cigány szervezetek jelen helyzetben beteges, úgymond lázas állapotban vannak.

Ennek orvoslása pedig késlelteti maga a cigány ügy egészséges állapotát. A személyes vádaskodások csak nehezítik az erősen megosztott cigány társadalom problémáinak kezelését. Melyet sokszor egyes roma vezetők generálnak saját maguk haszna érdekében. Nem várható el társadalmunk tagjai, roma vezetőink, a sok civil szervezettől, hogy minden kérdésben egyet értsenek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden máskép gondolkodó embert ellenségként kezeljünk. Legfőbb belső ellentmondás a cigányság megosztottsága.

Lakatos Gyula újságíró beszédében hangsúlyozta, szövetségben az erő.
Fotó: Balogh Csaba

    

Nekünk egységet, szövetséget kell építenünk melyet ma Sztojka Attila jól meg is testesit a Ciköszel karöltve. 

Ezen kéne minden csoportnak felülemelkednie, segíteni a roma társadalom egységtörekvését, egyben részt venni a szövetség építésében. felkel fogni én, te vagy akár ellenzéki cigány szervezetek nem tudnak segíteni népcsoportunk felemelkedésében. Kormányzati akarattal és erős szövetséggel tudunk hasznára lenni cigányság egészének. Óriási felelőség hárul ebben a vonatkozásban a roma társadalom egészére. 

Adam Smith angol közgazdász vallja: „ A becsületeség a legjobb politika”. A becsületeség testvére a szerénység, a józan ítélőképesség, vagyis annak megítélésé ki mennyit ér. Az elmúlt harminc év megmutatta melyik vezető, milyen becsületes, és hogy mennyit ér. Ki az hát, ki alkalmas a vezetésre?! Kinek van olyan pozitív kisugárzása melyet elfogad a cigány és nem cigány társadalom? Nyomatékosan hangsúlyozni kell a cigányság nem érdekelt az ellenzéki politikában az csak pár vezetőnek hoz pillanatnyi hasznot. A cigányságnak a kormánypárti politika tud segíteni! 

Ebben érdekelt Sztojka Attila és a Cikösz. El kell vonatkoztatnia minden cigány politikusnak a pártügyektől. Csakis szoros szövetségben szolgálhatjuk igazán az egész cigányságot, és nem csupán annak egy részét. Ma Magyarországon ennek a követelménynek a Cigány Közösségek Szövetsége tud megfelelni.

Lakatos Gyula, Költő, újságíró